Sfaturi si idei pentru a fi un bun ascultator si interlocutor

Sfaturi si idei pentru a fi un bun ascultator si interlocutor

2013-08-27

Anunta-ti prietenii si amicii!

GASESTE PARTENERUL IDEAL Click pe profilele de mai jos

Conversatiile pot deveni dificile cand trebuie sa asculti si sa vorbesti in acelasi timp. Din fericire, avem cateva sfaturi pentru o comunicare mai buna.

O relatie sanatoasa este usor de remarcat luand in vedere felul in care doi parteneri isi acorda atentie reciproc. Cand ambii parteneri au atentia indreaptata catre celalalt in momentul conversatiei, niciun subiect nu poate fi imposibil de discutat. Acest lucru se intampla pentru ca fiecare partener simte si vede ca jumatatea sa ia in serios si acorda atentie vorbelor sale. Tu esti dedicata si asculti atent ceea ce spune el in conversatiile voastre?

In cazul in care il tratezi cu ignoranta si indiferenta cand el incearca sa abordeze o problema serioasa, e foarte posibil sa te indrepti catre o cearta si eventuala despartire. Un studiu ce a intervievat 52 de persoane divortate, a descoperit ca cei trei factori determinant divortului sunt: lipsa de devotament si implicare, infidelitatea si conflictele/certurile domestice.

Majoritatea oamenilor considera ca sunt parteneri de conversatie de exceptie si ca au darul de a asculta o persoana. Cu toate acestea, prea putini sunt cu adevarat maestrii in arta conversatiei.

De la consilieri, terapeuti si psihologi am cules cateva idei si sfaturi despre cum e indicat sa comunicam cu partenerul nostru pentru o relatie fericita.

Asculta pentru a descoperi noi informatii

Un receptor bun poate fi comparat metaforic cu un burete. Un ascultator bun va incepe sa absoarba tot ceea ce partenerul sau ii spune. Creierul nu e multitask in ceea ce priveste ascultatul si vorbitul concomitent. Ori absorbi informatie ori procesezi propriile ganduri. Amandoua in acelasi timp nu rezulta intr-o comunicare eficienta.

O alta greseala care blocheaza absorbtia de informatie este modalitatea de a asculta la ceea ce crezi ca spune partenerul tau, nu la ceea ce spune cu adevarat.

Cea de a treia gresela in procesul comunicational este ascultarea vorbelor partenerului cu unicul scop de a corecta discursul sau de a identifica anumite greseli. Uite un exemplu:

“Nu imi gasesc camasa galbena.”

“Aceea nu este o camasa noua. Ti-am dat-o anul trecut.”

In acest exmplu de dialog, cea de-a doua persoana nici macar nu a raspuns la problema partenerului, nu a facut decat sa comunice ceea ce deja era spus, deci un contra-transfer de informatie inutil si poate chiar putin agresiv.

Prin urmare, pentru a absorbi informatie din discursul partenerului tau, concentreaza-te sa intelegi si asimilezi exact informatia ce ti-e transmisa, fara o sa o modifici dupa bunul plac.

Asculta cu o atentie constanta

Atentia este ca o raza de soare. Cand atentia ta este complet activa si concentrata asupra discursului, raza de lumina sta concentrata pe vorbele interlocutorului. Acea raza de lumina este legatura care faciliteaza legatura dintre tine si partenerul tau prin preluarea informatiei de la el la tine si viceversa. Din pacate, doar putini oameni pot intretine raza de lumina neintrerupta.

Daca raza de soare lumineaza cu intreruperi, e posibil sa fii prea distrasa de ceva anume pentru a urmari ceea ce are de spus partenerul. Daca aceasta atentie este concentrata prea mult pe detaliile discursului, aceasta isi pierde imaginea de ansamblu. Ideal e sa mentii o atentie egala si obiectiva asupra vorbelor partenerului tau.

Un ascultator bun evita cuvantul ‘dar’

‘Dar’ elimina orice sentiment sau idee ce a fost prezentata anterior. Ascultatorii neexperiementati raspund mereu la ceea ce tocmai au auzit prin ‘Dar…’. De asemenea, la fel de mare este greseala si pentru ‘Da, dar…’. Uite un exemplu:

‘As vrea sa mergem la cina mai devreme.’

‘Da, dar nu o sa pot iesi de la birou mai devreme de 6 jumatate.’

O varianta mai buna de raspuns la propunerea de a lua cina mai devreme este:

‘Da, mi-ar placea si mie sa mergem sa luam cina mai devreme. In acelasi timp, e posibil sa nu pot iesi de la birou mai devreme de 6 jumatate.’

O conversatie reusita rezulta intr-o relatie fericita. Din acest motiv este important sa inveti sa asculti cinstit ceea ce are partenerul tau de spus ca mai apoi sa oferi raspunsuri urmand aceeasi regula de onestitate si respect reciproc. 

Adauga un comentariu la "Sfaturi si idei pentru a fi un bun ascultator si interlocutor"

Nume:
Email:
Your Comment
 
Recomandari Dating