Dileme intr-o relatie Partea 1

Dileme intr-o relatie Partea 1

2013-08-24

Anunta-ti prietenii si amicii!

GASESTE PARTENERUL IDEAL Click pe profilele de mai jos

Faimoasa trupa The Clash avea o melodie intitulata “Should I Stay Or Should I Go?” (“Ar tebui sa stau sau sa plec?”). Din experienta mea de consilier in probleme de cuplu, am realizat ca aceasta este cea mai comuna intrebare pe care o primesc. Oamenii pun foarte des aceasta intrebare pentru ca au impresia (si poate chiar asa si e uneori) ca au facut tot posibilul sa rezolve problemele de cuplu, insa relatia tot nu functioneaza. Dintr-un motiv sau altul, ei simt ca nu mai pot discuta cu partenerul despre ceea ce simt, iar confuzi fiind, vin sa-mi ceara ajutorul. Un lucru e singur: fie are loc o schimbare, fie relatia se va incheia. Ce fel de schimbare, aceasta e decizia cuplului care stie cel mai bine ce li se potriveste.

Problema este ca multi imi cer sfatul pentru ca simt ca nu mai pot fi ei insisi in respectiva relatie; simt ca isi pierd identitatea si ca vor o cale de scapare, insa despartirea poate fi infricosatoare si nu intotdeauna este solutia evidenta. De exemplu, Ioana a venit sa ma viziteze si mi-a spus cu ochii in lacrimi ca vrea sa-l paraseasca pe sotul ei chiar daca au un copil impreuna. Amandoi au joburi full-time si imi spunea ca orice ar face nimic nu e suficient de bun pentru el.

“Spune ca sunt dezorganizata si uituca. Nu e adevarat. Am un job full-time si eu ma ocup cel mai mult de cresterea copilului. Mereu are ceva sa-mi reproseze pentru ca nu pot face fata unui job full-time si in acelasi timp sa fiu mama full-time. Fiul nostru are 9 luni si el nici pana astazi nu i-a facut o baie de unul singur. Nu sunt deorganizata. Sunt coplesita, iar atunci cand sugerez ca si el ar putea fi o parte din problema, devine rece si analitic, iar apoi ma copleseste cu argumente pentru a-mi arata de ce el nu greseste si nu inceteaza pana nu ma face sa plang. Abia atunci e capabil sa arate putina afectiune.”

Ioana e coplesita si confuza. Ea nu poate fi ea insasi si sa ramana in aceasta relatie asa cum e pe moment. Treaba mea e sa o ajut sa-si stabileasca prioritatile si sa realizeze ca anume lipseste din relatie ei, pentru ca mai apoi sa-i atraga atentia sotului asupra schimbarilor ce ar trebui sa aiba loc.

Pentru a gasi un raspuns la dilema ta (daca ar trebui sau nu sa ramai in aceasta relatie), uite ce ar trebui sa faci:

  1. Scrie pe o coala de hartie tot ceea ce crezi despre relatia ta, o declaratie personala in legatura cu ceea ce iti doresti in aceasta relatie: ceea ce crezi ca e absolut necesar in relatia voastra, ceea ce ti-ai dori in relatie si ceea de ce te-ai putea lipsi. Aceasta va fi lista ta de nevoi si dorinte, intentiile si motivele tale, iar in general perspectiva ta asupra relatiei voastre.
  2. Odata ce ai realizat care sunt valorile si nevoile relatiei voastre tebuie sa i le comunici si partenerului tau. E de asemenea recomandata sa apelati la un terapeut pentru probleme in cuplu pentru a media comunicarea dintre voi. Daca partenerul tau refuza sa participe sau merge la sedinte doar pentru a se disculpa si a te invinovati pe tine, atunci vei stii ca e momentul sa va despartiti.
  3. Daca partenerul tau decide sa faceti acest pas impreuna, fii pregatita sa asculti tot ceea ce faci si il deranjeaza nespus. Fii deschisa in ceea ce priveste imbunatatirea relatiei voastre si fii pregatita sa-ti asumi anumite responsabilitati in rezolvarea problemei. Tine minte, o relatie implica doua persoane, unul conduce iar celalat urmeaza, insa amandoi o fac impreuna.
  4. Nu judeca, nu te grabi sa tragi concluzii, invinovatiri sau sa cauti un responsabil pentru a te simti tu bine. Nu e intotdeauna evident ce avem de facut pentru a rezolva conflictele fara a arata cu degetul. Multi dintre noi am fost crescuti intr-o lume marcata de vina, rusine, victime si victimizati. In momentul in care iei o atitudine la modul “eu sau tu” ori “noi sau ei”, nu mai exista un punct comun si nu puteti continua discutia. Amandoi incercati sa va detasati incercand sa fiti cei care au dreptate.

Intr-o relatie nu e usor sa rezolvi problemele recurente, insa comunicarea este cheia, iar la nevoie se poate intotdeauna apela la un terapeut. Pentru mai multe sfaturi legate de dilema legata de a ramane sau nu intr-o relatie, cititi partea a doua a articolului.

Adauga un comentariu la "Dileme intr-o relatie Partea 1"

Nume:
Email:
Your Comment
 
Recomandari Dating